Начало Май Света преподобномъченица Теодосия
Света преподобномъченица Теодосия

Света преподобномъченица Теодосия е родена в Цариград, в благочестиво семейство. Още от малка била възпитана в духа на християнска всеотдайност и добродетелен живот. Когато била на 7-годишна възраст, баща й умрял и майка й била принудена да я повери за отглеждане и възпитание в девически манастир. Там девойката с още по-голямо усърдие, убеденост и страст продължила да усвоява християнското учение.

След смъртта на майка си света Теодосия наследила огромно богатство, което употребила за благотворителност. По време на гоненията над иконозащитниците, организирани от император Лъв Исаврянин (717 - 741 г.), започнали да унищожават иконите на Христос, които били поставени в храма още по времето на император Константин Велики. Света Теодосия се опитала да попречи на кощунствените деяния в храма и отишла да се оплаче на патриарх Анастасий, но в негово лице не срещнала разбиране и подкрепа. Заради нанесените му оскърбления, патриархът я наклеветил пред императора. Света Теодосия била затворена в тъмница и в продължение на 7 дни й нанасяли зверски побой, по 100 удара на ден. На другите монахини, които обитавали манастира, били издадени смъртни присъди още в същия ден. На осмия ден света Теодосия била влачена из града за назидание на всички иконозащитници и след последвал побой, преподобномъченицата умряла.

Паметта на светицата се почита на 29 май.

  • Имен ден празнуват: Теодосия, Теодоска, Доса(-ка), Дочка. Името Теодосия е с гръцки произход и означава "дарена от Бога". 

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.