Начало Май Света мъченица Ирина
Света мъченица Ирина

Ликиний, управител на Магедон, имал дъщеря на име Ирина. Той построил дворец извън града, където дъщеря му живеела встрани от светската суета и развлечения. В двореца поставил златни и сребърни идоли, тъй като той изповядвал езически убеждения. Възпитанието на дъщеря си Ликиний поверил на възрастна наставница и на стареца Апелиан, а 13 момичета били нейни слуги и участвали в заниманията й. Апелиан изповядвал християнски религиозни убеждения, но не говорил за тях пред Ирина, макар да я възпитавал в духа на християнския морал и добродетели. 

Веднъж родителите й я посетили и я уведомили, че предстои да я омъжат. Ирина поискала подкрепа от идолите, но след като не я получила, се обърнала към християнския Бог за помощ и утеха. След една седмица те отново я посетила и тя им разказала за вярата си и за величието на християнския Бог. Те я взели със себе си в града, майката постепенно приела нейната вяра, но бащата продължавал упорито да се кланя на езическите идоли. Ядосан, бащата многократно влизал в конфликти с Ирина и настоявал да се откаже от вярата си, но тя доказала несломимостта на духа си. Той заповядал да я хвърлят под краката на буйни коне, но тя останала невредима, а конете се спуснали срещу него и го ранили. Бог дарил света Ирина с чудодейна сила и тя го излекувала. Така Ликиний осъзнал силата и могъществото на християнския Бог , приел идеите на християнското учение и напуснал високото си обществено положение. В този момент още 3000 души приели християнството. 

Новият управител на страната чул за света Ирина, повикал я при себе си и почнал да я увещава да принесе дарове и жертва на езическите идоли, но тя отказала. Той я подложил на множество зверски мъчения, но тя се спасила по чудодеен начин.  Всички, които станали свидетели на станалите с Ирина чудеса, приели християнството. Управителят решил да подложи светицата на нови мъчения, но тогава народът въстанал в защита на Ирина и го прогонили от града. Малко след това той умрял. Тогава синът му, който получил административната власт над града, възобновил гоненията над християните с още по-голяма жестокост. Ирина била затворена в тъмница и я подложили на нова поредица мъчения, но тя останала невредима. Тогава я обвинили в магьосничество, но тя, обикаляйки по града, проповядвала словото Божие. Много езичници приели чрез нея християнската вяра. Научавайки за предстоящата си смърт, света Ирина събрала вярващите и им казала. На следващия ден излязла извън пределите на града заедно с Апелиан и няколко благочестиви мъже, влязла в една пещера и помолила да затрупат входа й с камъни. Така пещерата станала нейна гробница. Света мъченица Ирина живяла през втората половина на I и началото на II в.

Паметта на света великомъченица Ирина се почита на 5 май.

  • Имен ден празнуват: Ирина(-ка), Ина(-ка), Ира(-ка), Ирен(-а; -ка) и др. В етимологичен аспект името произхожда от гръцки и означава "мир и спокойствие". 

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.