Начало Май Свети благоверний Борис - Михаил, цар български
Свети благоверний Борис - Михаил, цар български

Подвигът на светия цар Борис - Михаил (852 - 889 г.) е със статуквото на равноапостолен - той е осъществил покръстването на българския народ. Имал е своите разумни доводи по отношение на външната и вътрешната държавна политика, която няма аспирации към християнството. Историческите факти говорят, че християнството е имало голямо влияние върху живота на семейството му, още от времето на дядо му, княз Звиница. Когато след смъртта на Маламир на престола се възцарил синът му, Пресиян, княз Борис приел християнстото с името Михаил (865 г.) и покръстил целия български народ. Над Борис силно християнско влияние оказала сестра му, чието име е неизвестно, но била прекарала дълго време в Цариград като заложница и там приела светото Кръщение. Също така влияние върху него оказал и византийският държавник Теодор Куфара. Чрез покръстването на българския народ и учредяването на българска Църква цар Борис духовно обединил всички съставни части на населението - славяните (които били християни) и прабългарите (които били езичници) и се опасявали да не попаднат в идеологическа зависимост от съседната християнска Византия. През 870 г. царят извоювал църковна независимост  на Цариградския поместен събор, който в света на Католическата църква се смята за VIII Вселенски събор. Възползвайки се от апостолското дело на св.св. Кирил и Методий, цар Борис - Михаил утвърдил Българската Църква окончателно още и със славянския език в богословието и богослужението. През 889 г. се отказал от царския престол и приел монашество в един манастир, в близост до новата столица Преслав. 

Светият цар Борис - Михаил умрял на 2 май 907 г. По свидетелството на блажени Теофилакт Охридски при мощите на царя ставали чудеса, но те не са достигнали до наши дни. Имало е и служба в негова чест, но тя не се е съхранила до нашето време - днешната служба е новосъставена.

Паметта на светеца се почита на 2 май.

  • Имен ден празнуват: Борис(-а; -ка), Борко(-а), Борил(-а; -ка), Боряна, Борица, Боря и др. В етимологичен аспект името произхожда от български и означава "борбеност, решителност, да се бори". 

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.