Начало Последни икони Икона "Света преподобна Петка Българска / Търновска"
Икона "Света преподобна Петка Българска / Търновска"

Икона

Българската Православна Църква приобщава света преподобна Петка Българска / Търновска към Пантеона на българските светци, заради изключителния й принос към развитието и разпространението на християнството. Паметта на светицата се почита на 14 октомври - денят, устроен в нейна чест, принадлежи към т.нар. "минейни" празници (с постоянно фиксирана дата) и във фолклорната памет на народа ни е известен като Петковден. В някои по-древни митологични представи света Петка се възприема като асоциативна персонификация на петъчния ден, в други - светицата се свързва с древните езически култове към Богинята - майка, към пораждащото начало, а в ранно-християнските обредни практики на Петковден се правят курбани с цел отдаването на почит към семейния светец-покровител.  В характеристиките на християнската светица са налице множество от реликтите на древни култово-религиозни системи, което за пореден път доказва, че културният процес винаги е бил динамичен и многопосочен.

"Света преподобна Петка Българска" е авторска икона, която изографисах по поръчка на г-жа Бригита Михайлова, психолог от София. Изображението на култовия персонаж е съобразено с изискванията на православния канон. Света Петка е пресъздадена с черни одежди, обточени със златна украса. В ръцете си държи сребърен християнски кръст . Фонът на изображението е изработен с градиентни преливки от златна охра, кадмиев оранж, сиена натурална и кармин - колорит, говорещ за октомврийското есенно великолепие, съпровождащо Празника на света Петка.

Възползвам се от възможността да благодаря на г-жа Бригита Михайлова за доверието, търпението и изключителната й толерантност. Чаровната дама живее и работи в София като психолог и оказва професионална помощ на деца, но не би отказала съдействие и подкрепа и на възрастни. Кабинетът й се намира на ул."Лавеле" 16, а телефонът й за връзка е: 0878 28 11 22.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.