Начало Юни Свети Августин
Свети Августин

Свети Августин (Аврелий Августин Блажени) е римски теолог, свещеник и ритор. Роден е през 354 г. в Тагесте, в околностите на Нумидия. Майка му Моника го възпитала в духа на християнските добродетели и именно тя формирала представите му за благочестие и висок личен морал. В зряла възраст свети Августин бил кръстен от свети Амвросий Медиолански. След смъртта на майка си светецът раздал цялото си наследено имущество и се отдал на монашеско служение. В продължение на три години се подвизавал в пълно уединение. През 391 г. Ипонският епископ Валериан го въвел в свещенически сан, а през 395 г. настоял да бъде произведен в негов наместник. След смъртта на Валериан в продължение на 35 години свети Августин бил най-активният пастир в Ипон. 

Свети Августин умрял на 28 август 430 г., на 76-годишна възраст. Бил изтъкнат учител и плодотворен писател на Църквата, както бил наречен на Седмия Вселенски събор. Със своите съчинения и проповеди свети Августин оборил учението на еретика Пелагий. В полемиката с еретиците Блажени Августин формулирал учението си за значението на Благодатта в делото на Спасението, известно като Учение за предопределението. В него той изразява идеи, неприемливи за представите на Източната Църква. На по-късен етап неговото учение е редактирано от преподобен Йоан Касиан (435 г.), който поставя акцент върху синергията между Божията благодат и свободната воля на човека в делото на Спасението. 

Правилата на свети Августин са известни и като "Устав на свети Августин" - това е един от най-разпространените в Католическата Църква устави за монаси и каноници. С името на Августин Блажени се свързват общо 4 текста. Макар че съставът на Устава не е точно установен, той добива особена популярност през XI - XII в. в Ордена на регулярните каноници, които стават известни като "августинци". Акцентът върху християнското разбиране на любовта е доминиращата причина за успеха на "Устава на свети Августин", който се превръща в основен документ на ордените на норбертинци, доминиканци, августинци-йеремити, на многобройни женски ордени и др.

Сред най-известните мисли на свети Августин Блажени са: "В главното - единство, във второстепенното - свобода, а във всичко - любов."; "Волята ни винаги е свободна, но не винаги е добра!"; "Какво е време? Ако никой не ме пита, знам какво е време. Ако трябва да обясня на питащия - не, не знам."; "О, Господи, помогни ми да стана добродетелен, но не веднага!".

Празникът се чества на 15 юни.

  • Имен ден празнуват: Августин, Августина, Август(-а). В етимологичен аспект името Августин произхожда от латински и означава "величествен, възвишен".
 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.