Начало Юни Света преподобномъченица Феврония
Света преподобномъченица Феврония

По време на едно от най-жестоките гонения на християните, когато на власт бил император Диоклетиан (284 - 305 г.), синът на един римски управител, на име Лизимах, бил изпратен от чичо си Селин да издава наказателни присъди в Източните части на Римската империя. Заповядано било пратениците да бъдат строги и безпощадни в решенията си, да се употребяват всякакви средства за склоняване на християните да приемат отново езическите идеи. Лизимах и чичо му Селим били придружени от отряд войници, начело с Прим, техен близък родственик. Те били изпратени в областта Палмира, където имало много християни и всеки ден се извършвали мъчения и се изпълнявали смъртни наказания. Младият Лизимах, който по това време бил на 20 години, не можел равнодушно да гледа това и се уговорил с Прим да дават на християните възможност да избягат като предварително ги уведомил за идването на Селим. 

Римските войници наближили гр.Севапол. В един дом, приличащ на манастир, живеели 15 девойки. Ръководителка на светата обител била Вриена, ученичка на дякон Платонида, която управлявала чрез изпълнение на строг устав. През всеки петъчен ден в обителта се провеждали четене и разяснения на словото Божие и се събирали всички девойки-членки на общността, както и жени от града. Особено посещавани били дните, когато разяснения давала инокинята Феврония, известна с мъдростта си и добродетелния си живот. Тя била на 20-годишна възраст. Още от дете тя живеела при леля си Вриена, която имала изключителен принос за разпространението и развитието на християнството. Благодарение на Прим и Лизимах много християни били предизвестени за идването на войниците и голяма част от тях успели да се скрият. Вриена събрала сестрите и се допитала до тях за намеренията им. Повечето от тях напуснали обителта, останали само Феврония, игуменката и една престаряла монахиня Томаида, която по-късно описала мъченическата смърт на светицата. На следващия ден пристигнали римските войници и когато Селин ги изпратил да задържат християнките от женската обител, там заварили само трите инокини. Пръв при тях пристигнал Прим, който им дал възможност да се избавят, но Феврония твърдо отказала. Прим бил поразен от красотата й и разказал на Лизимах за нея и за несломимостта на християнския й дух. Един от войниците наклеветил Прим пред Селин и той заповядал да доведат Феврония на съд. той й предложил да приеме езическите идеи и да извърши жертвоприношение, но тя отказала. Девойката била подложена на различни зверски мъчения, отсекли краката и ръцете й и накрая била обезглавена. Тялото на светицата било изложено за поклонение в обителта. Много хора поднесли почитта си към девойката и засвидетелствали преклонението си пред мъченическия й подвиг. На поклонение дошли Прим и Лизимах, които приели християнството, раздали имуществото си и станали монаси. 

Паметта на света преподобномъченица Феврония се почита на 25 юни.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.