Начало Юни Преподобен Паисий Хилендарски, будител български
Преподобен Паисий Хилендарски, будител български

Когато българският народ бил в особено тежко състояние и героично изживявал изпитанията на турското робство, преподобен Паисий Хилендарски написал своята забележителна "История Славянобългарска". Чрез нея той вдъхнал сили, гордост, патриотизъм и народностно самосъзнание у българския народ. Макар "История славянобългарска" да е единствената книга в творческия живот на светеца-писател, по степента на своята значимост тя е грандиозно, импозантно начинание. Светият отец Паисий се счита за основоположник на Българското Възраждане и е смятан за най-великия българин на XVIII в.

Преподобен Паисий Хилендарски е роден през 1722 г. в гр.Банско, в Самоковска епархия, намираща се в полите на Пирин - планина.  В благочестивото семейство на търговеца Михаил хаджи Вълчов той е третото момче. Единият му брат, Лаврентий, бил игумен в Хилендарския манастир, а другият, Вълчо, бил щедър ктитор и извършил множество дарения на Зографския, Хилендарския и др. манастири и църкви. 

Паисий Хилендарски постъпил най-напред в Рилския манастир като послушник, където бил под духовното наставничество на свети Йоан Рилски Чудотворец. Запленен от идеите на великия български духовник, пустинножител и просветител, той продължил делото му и стремежите към обогатяване и духовно израстване на българския народ. По своята същност и степен на епохална значимост "Заветът на свети Йоан Рилски" може да се счита за исторически документ, равностоен на Паисиевата "История славянобългарска". 

Когато бил на 23-годишна възраст, през 1745 г., светият отец Паисий отишъл при брат си Лаврентий, в Хилендарския манастир и приел монашеско подстрижение. В манастира най-напред бил йеромонах, а през 1759 бил възван за протоигумен. Там той имал достъп до богатите манастирски библиотечни сбирки, чрез които получил възможност за духовно израстване и за обогатяване на знанията си. В Атонската пресвета обител светецът овладял руски, гръцки и сръбски език, което било изключително преимущество в изследователската му дейност при написването на "История славянобългарска". 

Като манастирски пратеник (таксидиот) преподобен Паисий Хилендарски обикалял различни населени места, за да привлича поклонници и да събира помощи за манастира. При това свое непосредствено съприкосноение с народа той осъзнал тежестта и тиранията на турското робство. В манастира се сблъскал с надменното и оскърбително отношение на монасите от други националности към българите, което било продиктувано от факта, че българите били груби и недодялани, нямали собствена история и културен бит.

Отец Паисий написал своята епохална "История славянобългарска" през 1762 г. и като същински равноапостол тръгнал да я разпространява навсякъде по българските земи. През  1764 г. преподобният отец посетил гр. Котел и дал своето съчинение на свети Софроний Врачански за осъществяване на първия му препис. 

Упражнявайки дейността си на народен будител, преподобен Паисий Хилендарски умрял неизвестно къде и кога, поради което паметта му се почита на неговия имен ден, 19 юни

През 1962 г. във връзка с честването на 200-годишнината от написването на "История славянобългарска" Светият синод на Българската Православна църква извършва процедура по канонизирането на преподобен Паисий Хилендарски за светец. В съзнанието на българския народ това се смята само за една "техническа" подробност, тъй като великият будител отдавна е почитан като духовен наставник, небесен застъпник, светец-покровител и Отец.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.