Начало Относно иконите Гривната като символ
Гривната като символ

В културната памет на народа ни гривната притежава прерогативите на знак-инсигния, олицетворяващ представите за чест и достойнство. Носенето на накити в древността е изключителна привилегия на омъжената жена. Чрез тях тя отправя към заобикалящия свят своите безсловесно-предметни послания, касаещи нейното място в социума, фамилна принадлежност, имотно състояние,

Освен като средство за идентификация, гривната изпълнява функциите на могъщ апотроп, на амулет, целящ защита от зловредни влияния. Тя е един от култовите атрибути при провеждането на обредни практики, свързани с опазването на баланса между физическо и душевно здраве, както и на хармоничното единство между човека и природните стихии. Изработена от различни видове благородна дървесина, гривната олицетворява неразгаданата женственост и участва в ритуални практики, обслужващи култа към Богинята-майка и пораждащото начало. 

Като бижу, носено върху ръката, гривната е специфичен семантичен аналог на брачната халка. Изработвана от злато и сребро, тя е своеобразно доказателство за стремежа на народа ни към нетленното и непреходното, към Вечността и Божественото. Тя е материално-предметен аналог на числото нула и олицетворява безкрайността и Вселената.

Гривната е важен атрибут в посветителските обредни практики и е специфичен знак за инициация - доказателство, че младата девойка е преминала в групата на омъжените жени. С подобни характеристики в съдържанието си е натоварено носенето на гривна в индия, но като елемент с карпогонична насоченост се локализира в долната част на крака, върху глезена - знак, че любовта на младата жена към съпруга й започва оттам.

В древен Египет гривната притежава функциите на вид апотроп, носен против лошо настроение. В съвременни условия, изработена от мед и с незатворени краища, тя се носи като средство за нормализиране на кръвното налягане.

В орнаментиката на гривната нерядко са използвани фито- и зооморфни декоративни мотиви - те указват важни за личността моменти и тяхното място в годишния празничен календар (раждане, имен ден, бракосъчетание и др.). С подобни характеристики в съдържанието са натоварени скъпоценните и полускъпоценните минерали с различни цветове - те са своеобразна препратка към зодиакалните знаци в индоевропейската митологична система.

В някои култури гривната е възприемана като средство за "маркиране на територия" и идентификация на индивида, което притежава дуалистично съдържание в характеристиките си. С гривна върху ръката се обозначава семейната принадлежност на новородените деца, но същевременно с това при мъртъвците се счита, че осигурява възможност за разпознаване в отвъдното и гарантира справедлив и спокоен задгробен живот. Едновременното почитане на култа към живота и култа към смъртта е характерно за повечето древни митологични системи и олицетворява дуалността на живота чрез изграждането на противостоящите двойки "мъж-жена", "ден-нощ", "земя-небе", "добро-зло" и др.

За древните индианци гривната е знак за приятелство. Изплита се от разноцветни конци и в момента на завръзването й около ръката, нейният притежател трябва да си намисли съкровено желание. Гривната се носи, докато се саморазпадне - това е знак от Боговете, че желанието е чуто и сбъдването му предстои.

 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.