Кобилицата

alt

В етимологичен аспект наименованието "кобилица" произхожда от старобългарското "кабълъ" - "ведро" и от латинското "cupellum".  Тя е характерно древно приспособление за едновременното пренасяне на два еднакво тежащи товара.  В България е разпространена по време на Средновековието. Носенето на кобилица с две ведра е било считано за изключителна женска привилегия. 

Кобилицата представлява дълъг дървен прът, който е огънат по средата, за да може по-точно да се определи центъра на тежестта и да се фиксира върху рамото при носенето на товари. Постигането на баланс се осъществява и със запълването на ведрата с еднакво количество течности (вода, мляко, вино и др.). Именно тази специфика на кобилицата е заложена в синонимите "балансьор", "везна", "мотовилка", "лост", "кулиса", "дръжка", "ръчка" и др. Семантичен аналог на кобилицата е везната в ръцете на Темида,  древногръцката Богиня на справедливостта. В християнската митологична система везната е каноничен иконографски атрибут на свети архангел Михаил. В сравнително по-нови култово-религиозни представи използването на кобилица се възприема като битовистичен женски аналог на носенето на Християнския Кръст и Пътят на Христос към Голгота.

В митологичните вярвания на древните българи кобилицата задължително трябвало да бъде изработена от дървесина, чиито основни характеристики са трайност, здравина, твърдост, жилавост. С особен успех се използвали габър, явор, ясен, дъб и др. Предците ни са считали, че тези дървета притежават изключително ценни катартични (пречистващи) и апотропейни (предпазващи) характеристики, които се пренасяли и върху използващите ги хора. Именно това обуславя присъствието на кобилицата като основен атрибут в редица обредни практики, свързани с носенето на т.нар. "мълчана вода" - характерно е спазването на строг обет за ритуално мълчание като специфична разновидност на исихазма. С мълчана вода се замесва ритуалният хляб, извършва се обредно напръскване на дома (специфично маркиране на личната територия, отделяне на своето пространство от чуждото), провеждат се редица гадателни обредни практики. В християнската култово-религиозна система водата е един от символните елементи на църковната обрядност и има подчертано присъствие в осъществяване на светите Тайнства Кръщение и Евхаристия.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.