Начало Относно иконите Света великомъченица Злата Мъгленска
Света великомъченица Злата Мъгленска

Икона

Света великомъченица Злата Мъгленска е сравнително нова светица в дебрите на Православното християнство. Всяка година Цариградската Патриаршия, Гръцката Православна Църква, Македонската, Сръбската, Руската и др. Църкви почитат паметта й на 13 октомври, а Българската Православна Църква - на 18 октомври.

От 2009 г. света Злата Мъгленска е обявена за духовен покровител и небесен застъпник на българките, живеещи  в чужбина. Изключителната красота на светицата, високите й нравствени добродетели и непреклонният й дух в моменти на житейски изпитания я превръщат в емблематичен образ на персонифицираната свещеност. В етимологичен аспект името Злата произхожда от елемента "злато", който в древността е възприеман като символ на непреходност, вечност, безсмъртие. Произходът на светицата (българо-гръко-македонски) символизира космополитния дух на жената от Балканите изобщо. Света Злата Мъгленска е специфичен семантичен женски аналог на преподобен Йоан Рилски Чудотворец, светец - покровител на България.

Отдаването на култова почит към Злата Мъгленска от българската Православна Църква съвпада с Празника на свети евангелист и апостол Лука, (18 октомври), който  е смятан за покровител на художниците. В етимологичен аспект името Лука произхожда от латински и означава "светещ, светъл". Понятието "художник" произлиза от латинското "худо", което се смята за нарицателно на "знаещ и можещ човек". Свети Лука е специфична митологична персонификация на Твореца, на Създателя, на Боговете-демиурзи от предишни религиозни системи. В славянската космогонична система семантичен аналог на свети Лука е Белобог - покровител на доброто, чистотата, светлината.

Не е случайна и близостта на Празника с Петковден - света Петка е възприемана като асоциативна персонификация на древнотракийската представа за Богинята-Майка, на петъчния ден, хтоноса и пораждащото начало. Част от тези паганистични реликти на езическата космогонична система се пренасят в характеристиките на света Злата Мъгленска и я превръщат в сполучлив опит за християнско преосмисляне на доктрината на тракийския орфизъм. По нашите земи именно Орфей прокарва идеята за единство между бинарните опозиции - на соларното и хтоничното, между мъжкото и женското начало. Революционна по своята същност е и идеята му за въвеждане и почитане на култа към безсмъртието като същевременно с това се спазва и принципа на контаминация със средновековното религиозно мислене.

В ритуалността на Празника на света Злата Мъгленска са съхранени родовите обредни практики, обслужващи езическия култ към мъртвите предци, към светеца-покровител на рода. Честванията на домашния светец-покровител имат пряка връзка с древнославянския Бог-демиург Род, който е не само олицетворение на семейната чест, но и на началото изобщо. В повечето етно-региони на територията на България се правят курбани за здраве и благополучие в семейството. 

  • Имен ден празнуват: Злата, Златка, Златю, Златин, Златина и др.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.