Начало Относно иконите Тодоровата неделя
Тодоровата неделя

Във фолклорната памет на българина седмицата след Сирни заговезни е известна като Тодоровата неделя и заедно с Месни заговезни и Тодоровден са обединени в единен празничен комплекс. Тъй като Месни и Сирни заговезни принадлежат към т.нар. "триодни" празници, датата на тяхното отбелязване е в пряка взаимовръзка с почитането на Възкресение Христово (Великден), то и Тодоровата неделя всяка година се празнува в различен времеви диапазон.  В различните етно-региони на територията на България периодът е известен и като Тудурица, Черната неделя, Лудата неделя, Глухата неделя и др.

В народните представи това е преходно време, в което върлуват силите на хтоноса и злото - всичките обредни практики са насочени към подсигуряване на плодородието и благополучието през новия аграрен цикъл, съхраняване на здравето на членовете от семейството и общността, предпазване на домашните животни от болести и ограничаване на вредоносните влияния. Тодоровата неделя представлява своеобразен опит за християнско преосмисляне на култово-религиозните представи, свързани с отдаването на почит към древни езически божества от соларен тип. Според древните вярвания, Тодоровата неделя е сестра на Русалската неделя след Празника на Света Троица, както и на Мръсните (Поганите) дни след Коледа.

Всеки един от дните на седмицата , съставляващи Тодоровата неделя, във фолклорните памет на старите българи е познат със свое специфично наименование, което е своеобразен етимологичен еквивалент на обекта на култово почитание. Всеки един от тези дни се характеризира и с наличието на свои специфични ритуални практики, изграждащи цялостния обредно-празничен комплекс.

Понеделникът на Тодоровата неделя в различните етно-региони от територията на България е популярен с многообразни наименования: Чист понеделник - свързва се с поставяне на началото на строг тридневен пост, наречен "тримирене", "тримиро", "тудуричене", "търпилка" и др. Според поверието, младите момичета, които искат да се задомят за красив момък, задължително трябва да преминат през този ритуал. На места празникът се почита против ухапвания от змии и една от обредните практики е приготвяне на ритуални хлябове с формата на змия. Другаде денят е известен като Бесен, Песи или Кучи понеделник и се свързва с ритуални връзвания на кучетата срещу бяс (вид имитативна магия). Популярно е и наименованието Куковден / Кукеровден. В древността кучето е било обект на култово преклонение, то е олицетворение на "опитомения вълк", на своето, окултуреното, чистото пространство. Всяка единадесета година в календара на прабългарите е в чест на кучето, а древните цивилизации са му посветили две от съзвездията на небосклона - Голямо куче (Canis Major) и Малко куче (Canis Minor).

- Съзвездието Голямо куче се намира в Северното небесно полукълбо. В състава му влиза най-ярката звезда, Сириус. Според древните митологични представи, то наподобява едно от кучетата на ловеца Орион. На небосвода най-ясно може да се наблюдава през януари, февруари и март. В съседство на Голямо куче са разположени съзвездията Кормило, Гълъб, Заек и Еднорог. Фигурата на съзвездието наподобява бягащо куче, което носи в устата си Сириус.

- Съзвездието Малко куче се намира  в Северното небесно полукълбо и се наблюдава най-ясно през периода от декември до май. В близост до него се намират съзвездията Рак, Хидра, Еднорог и Близнаци. Съзвездието Малко куче не притежава изразен геометричен силует и само с богата фантазия може да се види куче.

В някои етно-региони от територията на България наименованието Куковден се свързва с Благовец и първото кукане на кукувицата.

Вторникът на Тодоровата неделя е популярен с името Усов, Устрел, Усовски вторник. Наименованието му е етимологичен аналог на една от най-упоритите болести, които покосяват домашните животни. За съхраняване на здравето им се спазва поредица от строги табута - забрани за извършване на селскостопанска и домакинска работа, полово табу, въздържане от употреба на храни и напитки. В някои етно-региони денят се свързва с отдаването на култова почит към светците-градушкари и спечелването на тяхното благоразположение с цел опазването на бъдещата реколта.

Срядата на Тодоровата неделя се смята за един от най-опасните празнични дни през годината. Известна е с наименованията крива, Черна и Луда сряда. Спазват се система от строги табута с цел предпазване от лудост и неизлечими болести. В някои региони, освен към светците-градушкари, се отдава култова почит и към света Черна (света Анастасия / Настася Черноризица).

Четвъртък на Тодоровата неделя е известен с имената Шамотен, Въртоглав четвъртък, Въртолома. Празникът е популярен още като Зимният Вартоломей и образува противостояща двойка с Летния Вартоломей.

Петък от Тодоровата седмица е считан за един от най-тежките празници в годината. В народната памет е известен като Глух, Сух, Луд, Куц, Черен петък Тудуришки. Повечето обредни практики са насочени към опазване на бъдещата реколта от градушки и природни бедствия, както и към съхраняване здравето на децата и домашните животни. 

Събота е позната като Тудурица, Конски Великден, Тодоровден и представлява своеобразна контаминация между паганистични култово-обредни практики и християнски религиозни представи. Обект на култово почитание е конят, а подковата е негов допълващ обреден символ.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.