Секновение

Икона

На 29 август Православната църква отбелязва Празника Посекнование на свети Йоан Кръстител. Той се причислява към т.нар."минейни", непроменливи църковни празници. В мито-поетичната памет на българина денят е известен и под други наименования - Секновение, Иван Коприван, но всички те се свързват с отсичането на главата на светеца. Името "Иван Коприван" се обяснява с поверието, че след отсичането,  главата на светеца била хвърлена в копривата. 

В характеристиките на празника са налице както елементите на християнската религиозна обрядност, така и реликтите на езическия култов ритуал, а това е красноречиво доказателство за успешната интеграция и приемствеността  между отделните културни пластове. Свети Йоан Кръстител като християнски светец носи в себе си и чертите на древно езическо божество от соларен тип. Смъртта на светеца се съотнася към езическите представи за края на един аграрен цикъл и началото на друг, носител е на идеята за преходността в природата и човешкия живот. Денят на Посекновението е важна, неразривна част от християнския обредно-празничен комплекс, посветен на живота и делото на свети Йоан Предтеча и участва във формирането на парадигмата "зачатие - раждане - живот - смърт".

В резултат на многовековните си наблюдения и натрупаната от тях богата емпирика, народът ни е достигнал до своето фолклорно определение, че на Секновение "се сече лятото" - името на календарния празник се явява етимологичен еквивалент на природен феномен, маркиращ дните на  прехода между лятото и есента. В митологичен аспект това са периодите, когато силите на хтоноса и злото са особено активни, а заради зловещото си съдържание Секновението се явява един от най-лошите и опасни дни в годината. Битува мнението, че на този ден змиите и гущерите се прибират под земята, а с тях - всички останали хтонични същества: самодивите, самовилите, змеят, ламята и др. 

Сред системата от табута, съпровождащи празничната обрядност на Секновението, е пълната забрана за домакинска и селскостопанска работа, поради страх от болести и последваща мъчителна смърт. В деня, когато "лятото се сече", дните и нощите чувствително захладняват, а водата в реките и езерата застудява, се налага забраната за къпане, поради страх от "пресичане". Забранено е използването на остри и режещи предмети - вероятно забраната е продиктувана от начина на умъртвяване на светеца и се свързва със страха от трудно заздравяване на порезни и прободни наранявания. Забранена е и консумацията на червено вино, както и на червени плодове и зеленчуци (червеният цвят символизира  пролятата кръв на светеца).

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.