Начало Относно иконите Летният Тодоровден - празник на св.великомъченик Теодор Стратилат
Летният Тодоровден - празник на св.великомъченик Теодор Стратилат

Икона

В някои от българските етно-региони определят Летния Тодоровден като последния летен ден - денят, в който Слънцето се обръща към зима. Той образува противостояща двойка с Тодоровден. На 8 юни се отбелязва Празника Пренасяне мощите на свети Теодор Стратилат в родния му град Евхаита, а на 8 февруари се отдава почит към  паметта на светеца.

В характеристиките на празника се забелязва наличието на множество езически реликти, които определят свети великомъченик Теодор Стратилат като приемник на соларно езическо божество от предхристиянския период, като покровител на небесните стихии.

Комплексът от празнично-обредни практики съдържа в себе си уникална поредица от табута, които са насочени към предпазване на добитъка и децата от зловредни влияния и болести. Те притежават изразителен задължителен характер. Овчарите не трябва да пускат стадата навън на паша, за да не слънчасат. Майките не трябва да допускат първите слънчеви лъчи да огреят децата им, за да не бъдат сънливи през годината.

Ритуалната обрядност на празника е магическа по своята същност и има апотропейна насоченост (за защита, предпазване). Тези характеристики са обусловени от настъпването на преходния момент в годишния селскостопански цикъл и подготовката за посрещане на зимата. Съществува поверие, че свети Теодор Стратилат предпазва нивите от градушка и суша.

За омилостивяването на светеца и спечелване на благоразположението му се извършва жертвоприношение, а приготвеният курбан се споделя с близките на обща празнична трапеза. Месят се обредни хлябове с формата на подкова и се раздават сред съседите и другите членове на общността за здравето на  децата и домашните животни. В някои региони на страната ни се устройват религиозни шествия, начело с иконите на светеца.

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.