Начало Август Свети Александър, Йоан и Павел, Цариградски патриарси
Свети Александър, Йоан и Павел, Цариградски патриарси

Свети Александър живял по време на управлението на император Константин Велики и участвал в провеждането на Първия Вселенски събор, на мястото на престарелия и болен патриарх Митрофан. След неговата смърт бил възведен в патриаршески сан и управлявал Цариградската църква от 325 до 340 г. Бил ревностен защитник на християнските идеи, управлявал паството си справедливо и мъдро, бранел го ревностно от коварството на еретици и езичници. Свети Александър приобщил към християнската църква много нови последователи. Влизал в словесен двубой и с много изтъкнати философи и успял да ги убеди в справедливостта и всемогъществото на Християнския Бог.

Култов момент в житието на светеца е внезапната смърт на Арий, вследствие на горещата молитва на Александър. В писмото си до епископ Серапион Атанасий Александрийски свидетелства за това чудо - Арий отхвърлил божествената природа на Христос. За прокламирането на еретични идеи и разпространение на Арианското лъжеучение той бил осъден на Първия Вселенски събор, впоследствие бил отлъчен от Църквата. По късно Арий проявил лицемерно разкаяние и император Константин Великий издал заповед до патриарх Александър за допускането му до църковно общение. Патриархът прозрял коварството на Арий, но не посмял да погази императорската заповед и отправил гореща молитва към Бога да му помогне да разреши сложния казус. Тогава станало чудо - Арий, вървейки към съборния храм, заедно със свои съмишленици, почуствал остри болки в корема, паднал и умрял. Всички били поразени от внезапната смърт на еретика. Патриарх Александър умрял през 340 г. на 98-годишна възраст.

Свети Йоан Постник управлявал Църквата по време на император Анастасий и умрял през 595 г. 

Свети Павел Цариградски управлявал Църквата като патриарх само в продължение на 5 години. Когато видял, че влиянието на иконоборческата ерес се засилва, той се отказал от патриаршеския престол и се оттеглил в манастир. През целия си жизнен път светецът продължил да прокламира идеите на иконозащитниците и ревностно се борел за възстановяване на иконопочитанието в храмовете. Свети Павел умрял през 784 г. Малко преди смъртта си приел Велика схима. 

Паметта на светците се почита на 30 август.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.