Начало Август Преподобен Мойсей Мурин
Преподобен Мойсей Мурин

По произход преподобен Мойсей Мурин е абисинец, роден в Етиопия през IV в. Живял в Египет и в ранна младежка възраст бил роб при знатен човек. Заради дръзкото си поведение бил изгонен от дома на господаря си. Свети Мойсей Мурин, ръководейки се от чувството за справедлив протест срещу тиранията, се събрал с група разбойници, които не желаели да изкарват прехраната си с честен труд. Много скоро неговият внушителен външен вид, изключителната му сила и проявената смелост му спечелили благоразположението на разбойниците и той станал техен главатар. Навсякъде името му всявало респект, цялата страна изтръпвала от ужас пред злодеянията му. 

Но Бог в Свойта милост му изпратил минути на покаяние и в душата на разбойника се пробудило отново светло чувство. В момент на разкаяние той напуснал разбойниците и се отпраил към един манастир. Той изповядал пред братята-монаси своите грехове и ги помолил да го приемат сред тях. Те дълго време не искали да го допускат в монашеската си обител, тъй като добре познавали безпътния му живот и многобройните злини, които бил извършил. Накрая игуменът на манастира решил да му даде шанс, повярвал в дълбокото разкаяние на преподобен Мойсей Мурин и му наложил режим на строго послушание на територията на манастира. Светецът по това време бил на 30-годишна възраст. Той изпълнявал заръките на своя наставник със смирение и абсолютно покорство.

След известно време игуменът позволил на преподобен Мойсей да живее отделно в отшелническа килия, намираща се в пустинята. Там веднъж го нападнали четирима разбойници, но той с лекота ги надвил, завързал ги и ги завел при игумена, за да поиска съвет какво да прави с тях. Той му наредил да ги пусне. Разбойниците останали изумени от великодушието му и когато разбрали, че са победени от самия Мойсей Мурин, те се покаяли за извършените злодеяния, отказали се от живота си на разбойници и постъпили в манастира като послушници.

Пустинно-жителните години в живота на Мойсей били изключително трудни за него. Той многократно се изкушавал да поеме отново по стария си жизнен път, но намирал сили и утеха в молитвите и смирението. Неговата воля, последователност, коректност и добродетелен живот го прославили по цялата страна и скоро при него дошъл управителят, който искал да му засвидетелства почитта и уважението си.

Преподобен Мойсей всячески избягвал суетата. Скоро около него се събрали множество ученици, които той наставлявал и им внушавал смирение, кротост, твърдост и добродетелен живот. За всичко, на което ги учел, той им давал личен пример. Следвал строг пост, живеел праведно, отсъждал мъдро.

Когато навършил 75-годишна възраст, преподобен Мойсей Мурин сам предусетил края на жизнения си път. Той предчувствал, че светата обител ще бъде нападната от варвари и наредил на учениците си да се скрият. Седем от възпитаниците му пожелали да споделят неговата участ и останали в манастира. Когато варварите наистина ги нападнали, само един ученик успял да се спаси, всичките шестима загинали заедно с Мойсей. 

Чрез своя свят и възвишен живот разбойникът успял да изкупи многобройните си грехове, доказвайки максимата, че "Всеки светец има минало и всеки грешник - бъдеще." /Оскар Уайлд/

Паметта на преподобен Мойсей Мурин се почита на 28 август.

Още празнични икони и светци:

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.