Начало Август Свети апостол Тит
Свети апостол Тит

Свети апостол Тит е роден на о-в Крит. Получил високо образование и още в младежките си години харесвал да чете трудовете на елинските философи. Водел честен и почтен живот. 

По това време на територията на о-в Крит особено бързо започнало да се разпространява учението на Христос. Много езичници приели християнството за своя религиозна ориентация и започнали да разказват за чудесата, които извършвал Христос. Управителят на острова пожелал да се увери в истинността на тези разкази и за целта изпратил своя племенник, свети апостол Тит, в Йерусалим. Там Тит видял Спасителя и станал свидетел на Неговите страдания. След кръстната смърт на Христос той останал в Йерусалим и повярвал във Спасителното Възкресение на Христос. В деня на Петдесетница, когато Светият Дух слязъл над апостолите, той ги чул да проповядват на различни езици.

Тит се намирал непрекъснато сред апостолите и по-късно приел Кръщение от свети апостол Павел. В книгата "Деяния апостолски" не се споменава нищо за него, но от няколко послания на свети апостол Павел става ясно, че свети апостол Тит непрестанно го съпътствал и споделял трудовете му. Той го изпращал да проповядва в Далмация, служел му за връзка с коринтяни и често споменавал за него като за любим брат. Когато апостол Павел посетил о-в Крит, той поставил свети апостол Тит за епископ. Когато свети апостол Павел пристигнал в Рим за втори път, апостол Тит станал свидетел на мъченическата му смърт и се погрижил за тленните му останки. 

Свети апостол Тит се завърнал на о-в Крит и продължил да изнася своите проповеди за Християнското учение. Приобщил много езичници към устоите на християнските идеи. 

Паметта на свети апостол Тит се почита на 25 август.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.