Начало Август Свети пророк Самуил
Свети пророк Самуил

По времето, когато израилтяните се управлявали от съдии, а не от царе, в Рама (Ариматея) живял човек, на име Елкана, който произхождал от Левиевото коляно. Той имал две жени - Ана и Фенана. Ана била бездетна, а в представите на древните израилтяни това се интерпретирало като знак за Божия немилост и строго наказание. Ана в продължение на много време отправяла своите горещи молитви към Бога и дала обет, че ако роди син, ще Му го посвети. Бог изпълнил нейната молба - Ана родила син и го нарекла Самуил, което означава "измолен от Бога". 

Когато Самуил навършил 3-годишна възраст, Ана го завела в Силом при първосвещеника Илий и го поверила на грижите му. На всеки празник тя го посещавала в Силом, носела му нови дрешки и много се радвала, когато виждала, че той расте кротък, смирен, любознателен и ревностно следва Божиите закони. Първосвещеникът Илий много обикнал Самуил и отправял горещи благословии към Ана и Елкана. Ана родила още трима синове и две дъщери. 

Освен първосвещеник, Илий изпълняал и функциите на съдия на израилския народ. Той бил добър и благочестив човек, но основният му недостатък бил, че се отнасял прекалено снизходително към слабохарактерността на децата си. И двамата му синове, Офни и Финеес, били свещеници, но не зачитали Бога, не изпълнявали съвестно задълженията си, водели развратен и разгулен живот. Като съдия Илий бил длъжен да ги накаже и да ги освободи от постовете им, но той не предприел никакви по-строги мерки. Заради неговото малодушие Бог му възвестил чрез един от пророците Си, че ще го накаже строго - двамата му синове ще умрат в един и същи ден и Той сам ще избере верен свещеник, който да изпълнява волята Му и да Му служи усърдно. Много скоро станало ясно, че Самуил ще възвеличава Неговата воля и че именно над него се е изляла Божията благодат. Всички в Израил започнали да го почитат като пророк.

Филистимците нападнали израилтяните - в сражение ги разбили и убили ок.4000 души. Израилтяните не си давали сметка, че Бог ги наказва, заради безпътния им живот и непристойните им дела. Те изпратили в Силом хора, които да донесат на бойното поле Свещения Господен Ковчег като смятали, че присъствието на светинята ще им донесе победа в битката. Свещеният Ковчег не помогнал на израилтяните и бил пленен от вражеските нашественици, а синовете на Илий, Офни и Финеес, загинали. Разбирайки за тяхната смърт, Илий умрял на 98-годишна възраст. 

Пленявайки Свещения Ковчег, филистимците го поставили в капището на своя идол Дагон. На следващия ден те намерили своя идол да лежи пред Светинята. В града и околностите се появили много болести. Филистимците изпратили Ковчега в друг град, но и там странните поличби се повтаряли, а болестите се разпространили и прерастнали в епидемия. Същото се случило и в трети град. Изплашени, филистимците разбрали, че на израилския Бог не Му е угодно тази светина да се намира при тях, за това те върнали Свещения Ковчег.

Израилтяните били под филистимско робсто в продължение на 20 години. Чрез своите проповеди пророк Самуил се опитал да ги подтикне към разкаяние за разгулния им живот. Заради своите високи нравствени добродетели и доказан интелект те го избрали за свой съдия. Когато филистимците отново нападнали израилтяните, Бог помогнал на Своя разкаял се народ . Израилтяните се освободили от робството, филистимците им възвърнали завзетите територии и по време на цялото управление на пророк Самуил нямало повече вражески нападения.

Чрез Самуил Бог посочил за цар Саул, произхождащ от Вениаминовото коляно. Саул удържал бляскава победа над амонитяните. В началото на своето царуване той бил благочестив, управлявал мъдро и всички го обикнали. Но впоследствие той се възгордял, станал користолюбив и Бог го отхвърлил. По Божия заръка пророк Самуил взел елей, отишъл във Витлеем при Йесей и помазал един от синовете му за цар. Давид бил помазан за цар, извършил много славни дела

Свети пророк Самуил умрял в дълбока старост и целият израилски народ скърбял за неговата смърт. Светецът бил погребан в Рама.

Паметта на свети пророк Самуил се почита на 20 август.

  • Имен ден празнуват Самуил(-а), Самуел(-а) и техните производни. В етимологичен аспект името произхожда от еврейски и означава "измолен от Бога".

Още празнични икони и светци:

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.