Начало Август Свети мъченици Флор и Лавър
Свети мъченици Флор и Лавър

Светите мъченици Флор и Лавър били кръвни братя. Живеели в Илирия , на Адриатическо море и упражнявали професията на каменоделци. Те изповядвали християнски религиозни убеждения. 

Езичниците, живеещи в съседната на тях област, пожелали да издигнат голям и красив храм в чест на езическо божество и управителят на Илирия изпратил при тях братята Флор и Лавър. Те работили с изключително усърдие, показали високи професионални умения и получили добро възнаграждение за труда си. Със заплатите си Флор и Лавър извършвали множество благотворителни дела - подпомагали бедни, болни и безимотни хора. Самите те живеели скромно и непретенциозно, разпространявали християнското учение и успели да приобщят много езичници към лоното на християнството. 

Веднъж по време на работа от строежа паднало едно камъче и ударило по окото детето на жреца. То се изплашило, бащата се разгневил и обвинил братята за инцидента. Те съумели да овладеят положението, успокоили жреца и детето му и цяла нощ се молили за неговото оздравяване. На сутринта окото било излекувано по чудодеен начин, а жрецът повярвал в силата и всемогъществото на християнския Бог. Той самият започнал да прокламира сред езичниците християнските религиозни убеждения.

Когато храмът бил завършен, броят на християните бил нарастнал неимоверно и те решили да го посветят на Христос. Поставили в него християнски кръст и други свещени предмети, започнали да извършват християнски богослужения. Когато узнал за случващото се, градоначалникът заповядал да бъдат заловени всички християни и да бъдат наказвани, измъчвани и убивани по жесток начин. Сред задържаните били и светите мъченици Флор и Лавър. Над тях били упражнени множество жестоки изтезания и впоследствие били изпратени на съд при Илирийския управител Ликион. Той се опитал да ги увещае да се откажат от християнските си убеждения и да приемат езическата вяра, но усилията му били напразни. Той заповядал двамата мъченици да бъдат хвърлени в пресъхнал кладенец и да бъдат засипани с пръст. 

След много години тленните останки на светите мъченици Флор и Лавър били извадени и пренесени в Цариград. При мощите им се извършвали множество чудеса.

Паметта на светците се почита на 18 август.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.