Начало Август Преподобен Йоаким Осоговски
Преподобен Йоаким Осоговски

Осоговската планина се намира югозападно от Кюстендил и по нея минава границата между България и бивша Югославия. Мястото, където се подвизавал преподобен Йоаким Осоговски, се намира на територията на Югославия. Светецът е живял през XI в.  и умрял в началото на XII в., когато България се намирала под византийско робство. Датата и мястото на неговото раждане не са известни. 

Преподобен Йоаким Осоговски е един от четиримата велики подвижници-отшелници, оказали най-силно влияние върху развитието на българското монашество - преподобен Йоан Рилски Чудотворец, преподобен Гавриил Лесновски и свети Прохор Пшински. Като странник свети Йоаким отишъл да се помоли в домашния параклис на местния болярин и го попитал за подходящо място, където да се отдаде на уединен подвижнически живот. Боляринът му посочил една пещера, намираща се в близост до Крива река (гр.Сарандопор). Там светецът преживял останалото време от своя живот в строг пост и богосъзерцателни молитви. Минавайки покрай пещерата, едни ловци го открили мъртъв и го погребали. 

Петдесет години след смъртта на преподобен Йоаким  в неговата света обител се заселил един овдовял свещеник на име Теодор. Той приел монашеско подстрижение с името Теофан. На няколко пъти в съня му се явил преподобен Йоаким Осоговски и му заповядал да извади мощите му от земята. Теофан изпълнил повелята на светеца и построил манастир и храм, носещи името на преподобен Йоаким. В този манастир и до днес се съхраняват мощите на светеца. Многократно свети Йоаким по чудодеен начин опазвал светата обител от посегателствата на разбойници. След освобождението на България от византийско робство (1186 г.) светецът във видение уведомил манастирските братя, че българският цар Калоян ще ги посети.

Паметта на светеца се почита на 16 август.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.