Начало Август Свети 7 момци Ефески
Свети 7 момци Ефески

Светите седем момци били със знатен произход, били деца на видни граждани на Ефес. Те живели по време на управлението на жестокия император Деций (249 - 251 г.), който бил известен с едно от най-безмилостните гонения на християните. Срещу разпространението на християнските религиозни убеждения били вземани разнообразни мерки - навсякъде християните били принуждавани да извършват култови жертвоприношения пред езическите идоли, а в случай на отказ - били подлагани на зверски мъчения и впоследствие умъртвявани публично, по особено жесток начин. Много хора намерили смъртта си, но имало и такива, които напускали населените места и се укривали в пещерите. Между тях били и светите 7 Ефески момци: Максимилиан, Ексакустодиан, Ямвлих, Мартиниан, Дионисий, Антонин и Йоан. Те напуснали града и се заселили в една пещера в планината Охлон, където чрез пост и молитви се подготвяли за мъченически подвиг. Узнавайки за дързостта им, император Деций наредил да бъде затрупан входа на пещерата с камъни, за да бъдат погребани живи. Двама от придворните, теодор и Руфим, сложили сред камъните и оловни плочки с имената на седемте момци. По неведоми Божии пътища, момците заспали нетленни и непроменени за цели 2 столетия.

По чудодеен начин светите седем момци Ефески се пробудили по време на управлението на император Теодосий Млади (408 - 450 г.). Един овчар, който имал нива, в близост до затрупаната пещера, решил да прави нова ограда на кошарата си. Той използвал от камъните, намиращи се на входа. Момците се събудили и един от тях тръгнал да търси храна в града. Той платил на търговеца с монета от времето на император Деций. В хода на разговора бакалинът разбрал каква е ситуацията и скоро всеобщото внимание на гражданите било насочено към момците. Към пещерата тръгнали епископът, управителят на града и много от жителите на града. Император Теодосий Млади бил уведомен за Възкресението на момците и той дошъл лично да им засвидетелства почитта си. След продължително събеседване с него, момците постепенно заспали вечния си сън. Императорът наредил да се изработят за тях седем сребърни ковчега, но през нощта те се явили в съня му с молба да остави тленните им останки да почиват в пещерата. 

Тази поразителна история бързо се разпространила по целия християнски свят. Много летописци, поети и писатели били вдъхновени от мъченическия подвиг на момците и пресътворили преклонението си пред Божието величие.

Съдбата на мощите на седемте Ефески момци е неизестна.

Паметта на светците се почита на 4 август.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.