Начало Август Свети мъченици Адриан и Наталия
Свети мъченици Адриан и Наталия

Светите мъченици Адриан и Наталия били съпрузи. Произхождали от знатни семейства и живели в Никомидия по време на управлението на император Максимиан. Когато императорът издал заповед за гонения на християните и обещал щедри възнаграждения на всички, които ги предадат на властите, много от езичниците започнали да издават своите познати, които изповядвали християнски убеждения. 

Веднъж по указание на някой от жителите на Никомидия, войниците на Максимиан намерили в една пещера 23 човека, които открито заявили за аспирациите си към християнството. Войниците ги завързали и ги завели при Максимиан, който по това време се приготвял за извършването на жертвоприношение в чест на езическо божество. Той лично разпитал пленниците и заповядал да бъдат подлагани на жестоки мъчения, докато не приемат отново езическите убеждения и не извършат ритуално жертвоприношение пред кумирите. Мъчениците останали непоколебими. След нанесените им жестоки мъчения, те били заведени в преторията, за да бъдат записани имената им като осъдени на смърт. Свети Адриан, който бил член на преторията и присъствал на всички техни мъчения, бил възхитен от стоицизма и непреклонността на християните. В разговора си с тях той узнал за величието и могъществото на християнския Бог. Докосвайки се до Божествената истина, светецът заявил на писарите в преторията, че искат да добавят и неговото име в списъка с осъдените на смърт, тъй като и той вече започнал да изповядва християнски идеи. Писарите побързали да уведомят Максимиан за решението на свети Адриан и императорът веднага го повикал при себе си. Светецът заявил смело, че езическите убеждения са пълна заблуда и не се страхува от мъченията. Максимиан се разгневил и издал заповед светецът да бъде окован във вериги и да бъде затворен в същата тъмница, в която се намират осъдените на смърт християни.

Един от слугите на Адриан, който бил с господаря си през този ден, отишъл в дома на светеца и уведомил съпругата му Наталия за случилото се. Тя тайно изповядвала християнски убеждения и се зарадвала за изключителния духовен подвиг на съпруга си. Облякла най-хубавите си дрехи в знак на радост и отишла в тъмницата да засвидетелства подкрепата и обичта си към своя съпруг. Света Наталия се молела на Бог да го подкрепи в предстоящото мъченичество, непрекъснато поддържала духа му. Тя подкрепяла и другите затворници, които били във възторг от примера й. След смъртта на свети Адриан и останалите мъченици, тленните им останки били пренесени във Византион. Света Наталия придружила тленните останки на съпруга си и редовно се молела в храма, в който те били положени. Светицата умряла на гроба на свети Адриан.

Света Наталия била причислена към лика на мъчениците, защото с душата си пострадала в името на християнските идеи и послужила като пример за дълбока обич към всички мъченици.

Паметта на светците се почита на 26 август.

  • Имен ден празнуват: Адриан(-а; -ка), Натали(-я; -на; -ка), Наташа(-ка). В етимологичен аспект, Адриан е име, което произхожда от името на италианския град Адрия. Наталия е име с латински произход и означава "родна". 

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.